Laptele de capră este alegerea ideală pentru persoanele care au intoleranță la cel de vacă, datorită compușilor antiinflamatori, care îl fac să fie mai ușor de digerat, ceea ce înseamnă că și vitaminele și mineralele pe care acesta le conține se asimilează mai ușor. Dacă ai copii, trebuie să știi că este mai bine să le dai lapte de capră decât de vacă, deoarece laptele de capră are o compoziție foarte asemănătoare laptelui matern și va contribui la fortificarea sistemului lor imunitar. Citește mai departe despre calitățile uimitoare ale laptelui de capră și vei vedea de ce este considerat de nutriționiști un super-aliment.
Ce conține laptele de capră?
Laptele de capră nu trebuie să fie pasteurizat și omogenizat, cum este cazul laptelui de vacă. Prin faptul că nu este pasteurizat, laptele de capră își păstrează toate proprietățile nutritive.
150 ml de lapte de capră conțin:
- 170 calorii
- 330 mg calciu
- 270 mg fosfor
- 0.34 mg vitamina B2
- 500 mg potasiu
- 9gr proteine
- 110 mg aminoacid Tryptophan
Beneficiile miraculoase ale laptelui de capră
Laptele de capră îți oferă nenumărate beneficii pentru sănătate. Datorită calciului și fosforului, te ajută să ai oase puternice și să previi osteoporoza; previne cancerul de colon, previne și tratează migrenele, reduce efectele neplăcute ale sindromului premenstrual.
Super-puterile sale continuă să ne uluiască, deoarece poate să echilibreze tensiunea arterială, să atenueze durerile musculare și articulare, ajută la regenerarea celulelor, echilibrează nivelul insulinei în organism, previne diabetul de tip 2 și încetinirea metabolismului ca urmare a înaintării în vârstă. Studiile au demonstrat că reduce cu 45%-65% riscul cancerului la sân. Protejează sistemul cardiovascular și previne atacul cerebral, infarctul și afecțiunile inimii, stabilizând tensiunea arterială. Previne arteroscleroza.
Laptele de capră conține proteine, potasiu, vitamina A, B2, B3, C, E, K, fosfor, magneziu, seleniu, zinc și triptofan- eficient împotriva depresiei, stresului și insomniei. B2 sau riboflavina se găsește într-o cantitate mai mare decât celelalte vitamine și ajută la ameliorarea durerilor de cap.
Specialiștii în nutriție consideră laptele și branza de capră ca fiind mai sănătoase decât cele de vacă. Brânza de capră are mai puține grăsimi și colesterol decât cea de vacă și de patru ori mai puține calorii, de aceea brânza de capră este indicată în diete. Produsele lactate obținute din lapte de capră, în special brânza, sunt foarte bogate în calciu.